Компактните безогледални фотоапарати със сменяеми обективи стават все по-популярни сред обикновените потребители, които искат да разполагат с качествена система, лесна за използване. И тъй като това не може да се постигне от никоя „сапунерка“ и нейния малък сензор, нито с тежките и сложни за използване DSLR-и, решихме да ви представим най-новото попълнениe от NEX линията на Sony: NEX-5N

Наследникът на NEX5 ни впечатли не само с невероятното качество на снимките и видеото, които прави, но и с красивия си и изчистен дизайн и някои от иновативните си възможности. 

 

Видео

Позициониране

Имайки предвид цената и възможностите на Sony NEX-5N, няма как да не позиционираме продукта между най-скъпите компактни фотоапарати на пазара и огледалнорефлексните системи на Nikon, Canon и Sony. Въпреки че е само малко по-голям от micro 4/3 фотоапарат, Sony NEX-5N, подобно на предшественика си, разполага с пълноразмерен APS-C сензор, което е и основното му предимство. В сърцето на този неголям фотоапарат се крие сензор с възможностите на всеки DSLR (без фул-фрейм моделите)! Sony NEX-5N използва безогледално тяло, което го прави подходящ за правене на много снимки в секунда и снимане на видео, но го отдалечава от най-професионалните предложения. 

 

Дизaйн, корпус и изработка

Подобно на всички фотоапарати от NEX серията на Sony, 5N има спиращ дъха дизайн. Тялото, обективите и аксесоарите изглеждат минималистични, футуристични и същевременно здрави. Дори с дизайна обаче Sony се стреми да се отдалечи от професионалните решения и използва лъскави метални компоненти (предимно магнезий) и фини бутони, които умишлено са доста плоски. По време на работата си с устройството не наблюдавах какви някакви несъвършенства по корпуса – Sony NEX-5N е сглобен като швейцарски часовник! 

Дисплеят е 3-инчов и с изключително висока резолюция, а работата под директна слънчева светлина е напълно поносима. Истинско удоволствие е да кадрирате през него и след това да разглеждате фотосите си. Стига да са добри, разбира се. 

Накратко - още първата среща с NEX-5N съобщава, че става въпрос за висококачествена потребителска система. 

 

Фото и видео възможности

Вече споменах, че сензорът на Sony NEX-5N е APS-C и поема много светлина, което носи повечето предимства на огледалнорефлексните тела - рязкост, възможност за снимане при високи скорости на затвора при слабо осветление, приличен обем и т.н. 

Сензорът е със сравнително висока резолюция от 16.1 MP, а процесорът осигурява снимане на до 10 кадъра в секунда при пълна резолюция благодарение на безогледалната конструкция на затвора. 

Sony NEX-5N има 25 фокусни точки, а самият автофокус е особено бърз, но по-бавен, сравнено с Nikon 1. Прави добро впечатление, че при слаба светлина скоростта на фокусирането на пада твърде много. 

Светлочувствителността варира между ISO 100 и ISO 25 600 (разширено), но при снимане със стойност над 1600 шумът започва да се усеща силно. Разбира се, щом избирате такъв модел, не се предполага, че ще използвате снимките си за цели, където се изискват особено сериозни фотографски постижения. При ISO 25 600 се постига почти нощен режим и може да запомните моменти с почти никаква светлина. Разбира се, резултатът ще прилича на образ от апарат за нощно виждане. 

 

Минималната скорост на затвора е 30 секунди, а максималната - 1/4000 от секундата. Обективът в комплекта (18-55mm) има максимална светлосила от f/3.5 на 18mm и f/5.6 на 55mm - напълно стандартно.

 

Sony NEX-5N снима 1080p видео при 24 или 30 кадъра в секунда, а ако сте готови да жертвате резолюцията и да паднете до 720p, фотоапаратът ви осигурява 60 fps, коeто е достатъчно за постигане на забавен каданс при обработка. Видеото е в AVCHD формат и е отлично: почти не се наблюдава “желе” ефект, може и да префокусирате по време на запис, използвайки сензорния дисплей или ринга на обектива. 

Повече необработени снимки може да видите в нашата галерия. 

Иновативните възможности, за които споменах, са свързани най-вече със снимането на 180-градусови панорами. Достатъчно е да задържите спусъка натиснат и да направите плавен жест надясно, докато Sony NEX-5N не ви напомни да спрете. Още по-интересно е, че панорамите могат да бъдат триизмерни и по-късно възпроизведени на 3D телевизор или монитор. 

Ползваемост

5N разполага с бутони и сензорен дисплей - бутоните до дисплея вършат това, което е показано до тях, но натискане върху самото означение върши същото. Навигацията из менютата може да се извършва с натискане на навигационните бутони, въртене на ротатора или докосване на дисплея. Най-смисленото приложение на сензорния дисплей е фокусирането чрез докосване. 

 

Спусъкът на фотоапарата е мек, а ходът му - плавен, макар и сравнително кратък. Удобно е, че е голям въпреки компактния корпус на самия фотоапарат.

 

Най-удобно е да извършвате настройките чрез въртене на ротатора, който съвпада с навигационния бутон. Когато превключвате между различните режими, дори виждате анимиран функционален ротатор върху екрана, подобно на стандартните фотоапарати, в които той е разположен отгоре. 

Използването на Sony NEX-5N е детска игра до момента, в който оставяте цялата работа на фотоапарата и неговите алгоритми. Разбира се - ако започнете да действате ръчно, доста по-често ще се сблъсквате с търсенето на настройките за елементарни функции, като избиране на фокусен режим например. Напълно ръчният режим не е толкова прост за употреба. В това обаче има логика - NEX линията е предназначена най-вече за обикновени потребители и снимане в стил “насочи и щракни”. Въпреки това Sony трябва да подобри още интерфейса си

 

Обективи и аксесоари

Sony NEX-5N може да се използва с обективи за E байонета на Sony, а техният брой не спира да нараства. Ако все пак имате нужда от „стъкло“, което няма еквивалент за компактната система, може да закупите адаптер за стандартни alpha обективи. Той добавя новата система с полупрозрачно огледало на Sony и поддържа контрол на големината на отвора на блендата. Всъщност до определена степен внася Alpha възможности във вашия NEX. 

Повечето стандартни обективи за E байонет са налични - два твърди с голяма светлосила, сравнително близко варио (18-55mm в комплекта), телеварио, широкоъгълен, макро и др. Все пак мисля, че повечето NEX потребители ще се задоволят и с обектива от комплекта. Именно затова сравнително малкото разнообразие от обективи не е толкова важен проблем. 

Заедно със Sony NEX-5N идва и светкавица, която се завинтва в специалния слот за аксесоари. Тя върши добра работа, защото може да променя работния си ъгъл и да се отразява в тавани. Резултатът от това е по-мека светлина, подходяща за портрети. За съжаление не може да насочите светкавицата настрани. 

В слота за аксесоари може да монтирате и визьор, който обаче не идва в комплекта. 

 

Заключение

NEX-5N е една от най-добрите компактни безогледални системи със сменяеми обективи, които можете да купите в момента. Цената определено е оправдана от големия сензор, качествената изработка и отличните спецификации. Дизайнът е впечатляващ, а наборът от аксесоари е напълно задоволителен за обикновен потребител и дори за навлизане в света на художествената фотография. 

Ако търсите професионално решение или смятате, че вече имате нужда от DSLR, NEX линията трудно би заменила огледалнорефлексен фотоапарат, използван по предназначение. Но все пак това не е нейната цел. За потребителите, за които Sony е създала линията, това е един чудесен фотоапарат. 

 

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове:
Най-четени
Всички

Китайци искат да залеят пазара с 1 милион електрически коли на година

169 | 15.06.2019
Още от Tech

Huawei Mate 30 Pro с революционен дисплей от 90 Hz

101 | 17.06.2019