Автор: Дарин Димитров

 

Хибридните PC-та определено са една от ключовите точки, с които Microsoft се стреми да популяризира Windows 8. Докато платформата се предлага на всевъзможни стандартни ноутбуци, ултрабуци и десктопи, във фокуса на рекламите и маркетинговите усилия както на Редмънд, така и на партньорите им са по-странните типове компютри, които за по-кратко наричаме хибриди. Вече публикувахме аналитичен материал, посветен на тях. Ако все още не сте го прочели, може да поправите тази грешка още сега тук.

Най-често срещаните типове хибриди са всичко-в-едно десктопите със сензорни дисплеи и таблетите, които се превръщат в ултрабуци. Microsoft може и да открадна голяма част от медийното внимание със своя Surface, но истината е, че голяма част от технологично запознатите потребители ще предпочетат машина с Windows 8, а не с Windows RT. Именно такава е Sony Vaio Duo 11

Макар да тествахме предварителна версия на устройството, останахме впечатлени от неговите възможности и изключителните нива на интеграция и оптимизация, които Sony и Microsoft са постигнали. Нещо повече - Vaio Duo 11 е поглед в бъдещето на Microsoft. Време е PC да спре да бъде нарицателно за Excel и Solitaire.

Видео

 

Дизайн и изработка

Sony Vaio Duo 11 разполага с 11.6-инчов сензорен дисплей със сравнително дебела рамка около дисплея, което прави работата, когато устройството не е разположено на бюро, по-лесна. Стандартно за повечето продукти на Sony, Vaio Duo 11 моментално създава усещане за премиум продукт. Корпусът е изработен от матирана тъмна пластмаса, чийто цвят изглежда различно в зависимост от светлината и ъгъла, под който го гледате - понякога е неутрално сив, а в други случаи клони към кафеникаво. 

Ако сте добър читател и не сте пропуснали видеото горе, вече би трябвало да сте разбрали, че Vaio Duo 11 е хибрид между таблет и ултрабук. Горната половина на корпуса се придвижва с плавно движение нагоре и напред, докато не достигне до позиция, удобна за работа върху равна повърхност като бюро. Имайте предвид, че този режим не е толкова удачен, ако искате да разположите Vaio Duo 11 в скута си например, тъй като частта с дисплея не се застопорява особено здраво. Това не е случайно - дизайнерите и инженерите на Sony са се постарали да направят преминаването от единия в другия режим максимално лесно. 

Рамката на корпуса е изработена от магнезиева сплав, която е лека и здрава. Vaio Duo 11 тежи едва 1.3 кг, което е доста за таблет, но и отлично тегло за ултрабук. В този ред на мисли не бива да забравяме, че устройството е по-скоро второто, тъй като се базира на стандартен за x86 система хардуер, изискващ мощна батерия и вентилация

Дисплей

Останах доволен от 11.6-инчовия 1080p дисплей на Vaio Duo 11. Капацитивният панел работи отлично и отчита дори най-нежните докосвания, колкото и двусмислено да звучи това. Трудно е да покажа тази характеристика във видео или да я опиша в текста, но дисплеят на Vaio Duo 11 наистина е впечатляващо чувствителен. 

Ярките цветове и значителните контрасти в Windows 8 карат всеки екран да изглежда отличен, поради което имахме нужда от няколко тестови снимки и видеа, за да установим колко добър е всъщност. Е, не останахме разочаровани - екранът на Vaio Duo 11 наистина е отличен. Препоръчваме да не го използвате при максимална яркост, особено в модерния изглед на Windows 8, тъй като яркостта е изключително висока. Това обаче е удобно при работа на открито, където той остава видим. 

Не бива да пропускам факта, че дисплеят на Vaio Duo 11 разполага с допълнителен дигитайзер за активния стилус, който идва в комплекта. Той работи със стандартни батерии и има два бутона. Основните му предназначения са писането чрез разпознаване на ръкопис и творческите дейности в софтуер като Sketchbook Pro, но разпознаването на активността му работи и в цялата операционна система. И докато в модерния интерфейс на Windows 8 нуждата от използване на стилус е никаква, то в класическия, където се намира Office например, по-финото посочващо устройство може да ви бъде от полза. Vaio Duo 11 разпознава и близостта на стилуса на няколко милиметра от дисплея, за да сте сигурни, преди да кликнете някъде. 

Работата в портретен режим е възможна в Windows 8, но трябва да призная, че съотношението на екрана и сравнително големият му диагонал я правят твърде странна. Повечето приложения обаче работят чудесно, но абсурдното чувство се запазва. Като цяло Vaio Duo 11 и Windows 8 не са предназначени за работа в портретен режим.

Единственият малък проблем, който бих отбелязал, е, че дисплеят е с една идея по-лъскав, отколкото бих искал. Това обаче е недостатък на повече съвременни устройства с цел постигане на по-добра острота на образа. 

 

Хардуер, производителност и свързаност

Именно достигайки до представянето на Vaio Duo 11 като стандартно PC откриваме предимствата на стандартния хардуер. Да, той прави устройството по-дебело и тежко, изисква вентилация и намалява живота на батерията спрямо ARM базираните таблети, но дава възможност за използване на стандартен софтуер без затруднения. Не се опитвам да намекна, че всеки потребител има нужда от това, но е истина, че с iPad или Android таблет няма как да използвате тежки приложения като Adobe Photoshop и Illustrator например. Повечето средностатистически потребители нямат нужда от това, но именно така за пореден път се убеждаваме, че Vaio Duo 11 е по-скоро балансиран ултрабук, който може да се използва като мощен таблет, а не обратното. 

Устройството може да се конфигурира по различни начини. Нашият модел разчиташе на Intel Core i3-3217U процесор с тактова честота 1.8 GHz, но ако този силиций ви се струва недостатъчен, може да изберете Intel Core i7-3517U на 1.9 GHz с Intel Turbo Boost до 3GHz

Хибридът разполага с 4 GB RAM памет и вграден видеоускорител Intel HD Graphics 4000, а за съхранение на файлове е осигурен 128 GB SSD диск (има и опция за 256 GB). В нашите тестове системата се представи отлично във всеки един аспект, но се въздържах от бенчмарк, тъй като хардуерът и софтуерът не са финални. Работата както в модерния, така и в класическия интерфейс на Windows е светкавична. 

Интересно е, че Vaio Duo 11 разполага с богат набор от стандартни портове, което не е никак характерно за таблет, а често и за ултрабук. Откриваме два USB 3.0 порта, HDMI изход, комбиниран слот за карти памет и забележете - пълноразмерни VGA и отварящ се Ethernet портове. Моделът определено носи наследството на стандартните PC-та. 

Клавиатура и тъчпойнт

Трябва да призная, че използвах Vaio Duo 11 най-вече в режим на таблет. За седмицата, в която имах възможността да превърна хибрида в своя основен компютър, бях твърде изкушен от модерния интерфейс на Windows 8, който същевременно тествам и на стандартно PC, за да се огранича до скучно изглеждащите курсор и клавиатура. В повечето случаи Windows 8 е по-удобен за работа с пръсти, което е отлична новина - Microsoft най-накрая може да се похвали с наистина съвременна операционна система. Усетих, че преминавам в режим на ултрабук само тогава, когато пиша дълъг текст. В тези случаи бутоните са удобни, но определено изискват няколкодневен период на свикване.

Най-голям проблем за мен бяха изрязаните по формата на тъчпойнта централни клавиши, които, вероятно заради навиците си, не успявах да уцеля от първия път. Като всяка клавиатура тази на Vaio Duo 11 изисква свикване, особено ако имате опит с по-големи. На фона на други хибриди, с които съм работил, Vaio Duo 11 обаче има чудесна клавиатура, най-вече поради размерите си. 

Ситуацията с тъчпойнта е малко по-различна. Признавам, че никога не съм бил фен на този тип посочващи елементи и нямам почти никакъв опит с тях, но в края на тестовия период бях щастлив, че имах безжична мишка подръка. Дори след увеличаване на скоростта на тракинга черната пъпчица заедно с трите си бутона под клавиатурата ми се стори по-скоро неудобна. За щастие Windows предполага навигация чрез сензорния дисплей. В крайни случаи обаче носенето на компактна Bluetooth мишка би било добър ход. Разбира се, свикването с тъчпойнта е индивидуално. 

 

Живот на батерията

Няма как да сравняваме Sony Vaio Duo 11 с iPad или Android таблети откъм живот на батерията, тъй като, както вече споменах, устройството е по-скоро ултракомпактно PC със сензорен дисплей, отколкото класически таблет. 

В този ред на мисли животът на батерията на Vaio Duo 11 е приличен. В зависимост от яркостта на дисплея и натоварването на хардуера, системата успя да издържи между 4.5 и 5.5 часа, което е горе-долу стандартно за ултрабук. На пазара има и конкуренти предложения с до 7-часов живот, но обикновено те са стандартни ултрабуци. 

Не бива да забравяме, че нашият Vaio Duo 11 не беше финален модел, така че в възможно версията, която ще се появи по рафтовете, да издържа повече. 

 

Заключение

Vaio Duo 11 определено не е масов продукт. Докато повечето потребители ще се задоволят с ултрабук с подобни спецификации или с ARM-базиран таблет с Windows RT, Android или iPad, хибридът на Sony предлага по-сложна, но и по-любопитна идея. 

Vaio Duo 11 е поглед в бъдещето, където класовете устройства не са толкова явно разграничени и в края на деня лаптопът, на който сте работили в офиса, се превръща в таблета, с който ще се позабавлявате преди сън. Хибридният ултрабук на японците изкушава с идеята да бъде единственият ви компютър, който тежи само 1.3 кг и може да бъде с вас винаги, без да се налага да носите отделен таблет. В комбинация с невероятната Windows 8 и новаторските интерфейсни идеи на Microsoft, Vaio Duo 11 е един от първите компютри, които създават нов имидж на термина PC. 

 

Оцени:
Рейтинг: 4
Най-четени
Всички

Ето как сензацията Fortnite за малко да не види бял свят

24 | 16.06.2019
Още от Tech

Първата в света Click&Touch клавиатура идва през август

4 | 17.06.2019